Cuptor Eco

Sa gatim natural, economic si ecologic
Romtransilvan Logistic

Paine de casa

Ingrediente pentru doua paini in tavi de cozonac.
Apa 2 pahare
Drojdie  2 linguri
Sare 1 lingurita cu varf
Faina 1 kg

Pasi de urmat
Intr-un bol mai mare se toarna un pahar de apa calduta, drojdia, sarea. Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.
Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in amestec.
Se adauga toata faina alba, framantand pana se leaga bine aluatul. Intermitent se mai adauga apa calduta. Se obtine un aluat vartos, mai tare , un pic lipicios, dar sa nu se lipeasca de maini.
Se pot folosi si alte tipuri de faina:  neagra de grau, de orz, de ovas si de secara. Unora le place sa adauge seminte intregi de : floarea soarelui, dovleac, hrisca, susan, in, mac. Painea  neagra necesita 2 linguri de ulei de masline.
Aluatul de mai sus ramane in bol. Acoperiti totul cu  prosoape si lasati sa creasca pana se umple recipientul (30-40 de min) in apropierea unei surse de caldura sau la temperatura camerei vara.

Tavile de cozonac (chec) se ung cu ulei sau margarina. Aluatul dupa ce a dospit se imparte in portii mai mici si se aseaza in tavi lasandul sa se odihneasca la temperatura camerei (cald) 10-15 minute. Nu trebuie sa creasca cat sa se umple tava.
Pana aluatul creste in tavi, gospodina poate face focul in cuptor care are nevoie de 10-15 minute sa ajunga la 220 grade. Nu este nici o problema daca cuptorul este la 230 sau 240 grade  la inceputul coacerii deoarece aluatul crud suporta o temperatura mai mare.
Painea se coace la temperatura de 220 grade celsius la cuptor, pana se rumeneste bine (55 minute pentru aluatul in tavi de chec ). Usa cuptorului nu se deschide in primele 15 minute dupa ce s-a introdus aluatul deoarece acesta trebuie sa creasca.
Spre finalul coacerii temperatura din cuptor sa nu depaseasca 220 grade celsius deoarece in acest moment se poate arde painea.
Imediat ce le scoateti din cuptor, le scoateti din tavi si le ungeti cu putina apa pe toate partile. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.
Recomandam sa se consume la 2-3 ore dupa ce se raceste, sau a 2-a zi.
Pofta Buna!

Copyright Cuptor Eco SRL © All rights reserved. Webdesign & hosting by WebGraphics webdesign Oradea